De Amerikaanse president Donald Trump zegt de invoerheffingen voor landen die bereid zijn tot onderhandelen en geen tegenmaatregelen treffen, te verlagen tot 10 procent.

Hij schrijft op Truth Social dat al ruim 75 landen hebben laten zien dat ze over de heffingen willen praten en dat hij voor hen een pauze van 90 dagen inlast voordat de heffingen inwerking treden zodat er ruimte is om te onderhandelen.

Trump schrijft in hetzelfde bericht dat hij de importtarieven op producten uit China “met onmiddellijke ingang” verhoogt naar 125 procent vanwege het “gebrek aan respect dat China heeft getoond aan de wereldmarkten.”

Het Witte Huis lichtte desgevraagd niet expliciet toe of de invoerheffingen op producten uit de Europese Unie nu ook worden verlaagd. Wel sprak woordvoerster Karoline Leavitt van een “universele invoerheffing van 10 procent” voor alle landen behalve China.

Donald Trump kondigde vorige week op "Bevrijdingsdag" extra invoerheffingen aan voor een lange lijst landen. Hij vindt het niet eerlijk dat die landen meer geld verdienen in de VS dan andersom. De invoerheffingen leidden tot grote economische onrust en enorme verliezen op beurzen wereldwijd.

Het Witte Huis en de Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent stelden dat Trump simpelweg onderhandelingen met partnerlanden op gang wilde brengen met de heffingen. "Dit was altijd al zijn strategie", aldus Bessent. Volgens Leavitt heeft Trump ervoor gezorgd dat 75 landen nu met hem in gesprek gaan "omdat Amerika het beste land ter wereld is om zaken mee te doen".

Wall Street en crypto schieten omhoog

De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag flink hoger geëindigd. Beleggers reageerden uitzinnig op de aankondiging van Trump dat hij de invoering van bepaalde importheffingen opschort.

Volgens persbureau Bloomberg heeft Wall Street sinds 2008 niet meer zo'n grote koopgolf gezien. De Dow-Jonesindex stond aan het einde van de handelsdag 7,9 procent hoger op 40.608,45 punten. De brede S&P 500 steeg 9,5 procent tot 5456,90 punten en techgraadmeter Nasdaq klom 12,2 procent tot 17.124,97 punten.

Door de opluchting op de aandelenbeurzen stegen ook de olieprijzen. De vrees voor een recessie, die vaak volgt op handelsconflicten, verdween wat naar de achtergrond. Een vat Amerikaanse olie steeg 4,9 procent in prijs tot 62,52 dollar. Brentolie werd 4,4 procent duurder en kostte 65,58 dollar per vat.

Ook de dollar werd weer iets meer waard ten opzichte van de euro. De Europese munt was bij het slot van Wall Street 1,0935 dollar waard, tegen 1,1060 dollar bij het sluiten van de beurzen in Europa.

De bitcoin en andere cryptomunten zijn ook fors in waarde gestegen. 's Werelds grootste digitale valuta ging woensdagavond (Nederlandse tijd) omhoog naar bijna 83.000 dollar, goed voor een stijging van meer dan 7 procent. Eerder op de dag stond de bitcoin nog op verlies. De munten xrp en solana stegen elk meer dan 11 procent. Ook ether, de op een na grootste cryptomunt, liet een duidelijke waardestijging zien.

LEES OOK: Trump doet er nog een schepje bovenop en verhoogt importheffingen op Chinese producten naar 125%